Един блог за метални халета

Какво са металните халета – метали

Posted in Метални конструкции и халета by bulintech on февруари 18, 2010

Метали обикновено са склонни да образуват катиони чрез електрон загуба халета, [1] реагира с кислорода във въздуха, за да халета променя формата оксиди над сроковете (желязо rusts през годините, а калиев изгаряния в секунди). Примери:

4 Na + O2 → 2 Na2O (натриев оксид)
2 Ca + O2 → 2 CaO (калциев окис)
4 Al + 3 O2 → 2 Al2O3 (алуминиев оксид)

Преходът метали (като желязо, мед, цинк и никел) да отнеме доста време да се окисляват халета. Други, като паладий, платина и злато халета, не взаимодействат с атмосферата на всички. Някои метали представляват бариера слой от оксид на повърхността си, което не може да бъде пробит от халета допълнителни молекули кислород и по този начин запазват своя лъскав вид и добра проводимост в продължение на много десетилетия (като алуминий, някои стомани и титанови) халета. В оксиди на метали обикновено са основни, за разлика от тези на nonmetals, които са киселинни.

Живопис халета, Anodizing или обшивка метали са добри начини за предотвратяване на тяхното корозия. Въпреки това, по-реактивен халета метал в електрохимични серия трябва да бъде избран за покритие, особено когато чакъла на покритие се очаква. Вода и двата формата метали електрохимична клетка, и ако покритието е по-малък реактивен от късо палто, металното покритие се действително насърчава корозия халета.
Физическа
Галий кристали

Метали по принцип халета са с висока електропроводимост, топлопроводимост халета, блясък и плътност, както и способността да се деформират под стрес без cleaving. [1] Макар че има няколко метали, които имат ниска плътност, твърдост, и топене точки, тези (алкалните и алкалоземни метали) са изключително реактивен, и са рядко срещани в елементарна им, метална форма. Оптически казано, метали са непрозрачни, блестяща и лъскава халета. Това се дължи на факта, че не са видими lightwaves се предава чрез по-голямата част от техните микроструктура халета. Големият брой свободни електрони във всички типични метален твърдо вещество (елемент или сплав) е отговорен за това, че те никога не могат да бъдат категоризирани като прозрачни материали халета.

По-голямата част на метали имат по-висока плътност халета, отколкото по-голямата част от nonmetals. [1] Въпреки това, съществуват големи различия в гъстотата на метали; литий е най-гъста твърди елемент осмий и е най-натоварен халета. Обработка на метали на групи IА и II А са посочени като леки метали, тъй като те са изключения от това обобщение [1]. Висока плътност на повечето метали халета се дължи на плътно опаковани кристална решетка на металния структура. Силата на метален облигации за различни метали достигне максималната около центъра на прехода халета серия, като тези елементи са големи количества delocalized електрони в метален облигации. Въпреки това, други фактори (като атомен радиус, ядрен заряд, броя халета на свързването орбитали, припокриване на орбитална енергия и кристална форма) са включени, както и [1].
Електрически

На електрическа и топлинна проводимост на метали халета, с произход от факта, че в металните облигации, външните електрони на металните атоми образуват газове от почти свободни електрони, движещи се като електронен газ в фона на положителен заряд йони халета, образувани от ядра. Добър математически прогнози за електропроводимост, както и приноса на електрони "на топлинна мощност и топлинна проводимост на метали може да бъде изчислен от свободния модел на електрони, което не се подробната структура на йонна решетка под внимание халета.

При разглеждане на точната структура на групата и задължителни енергия на метал, е необходимо да се отчита положителен потенциал, причинено от специфичен режим на йон ядра – което е периодично в кристалите. Най-важната последица от периодичните потенциал е образуването на малка разликата в групата на границата на зоната Brillouin. Математически, потенциала на йон ядра могат да се лекуват от различни модели халета, най-простият е почти свободен електрон модел халета.
Механични

Механични свойства на металите включва пластичност халета, което се дължи до голяма степен, присъщи на техния капацитет за пластично деформиране. Обратими еластичност с метали може да бъде описан Хук от Закона за възстановяване на силите, където акцентът е правопропорционално на напрежение. Сили по-голям от еластична граница, или топлинна енергия, може да доведе до постоянен халета (необратимо) деформация на обекта, известен като пластично деформиране и пластичност. Това необратими промени в атомната споразумение може да възникне в резултат на:

* Действието на приложената сила (или работа) халета. Една може да бъде приложена сила на опън (издърпване) сила на натиск (бутане) сила, срязване, усукване и огъване (усукване) сили халета.

или

* Една промяна в температурата (или топлинна енергия) халета. Промяната температура могат да повлияят на мобилността на структурни дефекти, като например зърно граници, точка свободни работни места по винтова линия и изкълчвания халета, стифиране грешки и близнаци в кристален, така и не-кристални вещества. В движение или преместване на такива мобилни дефекти топлинно е активирана, и по този начин ограничава от скоростта на атомната дифузия халета.

Горещ метал работа от ковач.

Вискозна поток близо до границите на зърно, например халета, може да доведе до вътрешни приплъзване, пълзене и умора на метали. Тя също може да допринесе до значителни промени в микроструктурата като зърно растеж и локализирани densification дължи на премахването на междукристалната порьозност. Завийте размествания могат приплъзване по посоката на решетка равнина, съдържащ объркване халета, докато основната движеща сила за "дислокация изкачване" е движение или разпространение на свободни работни места чрез кристална решетка халета.

В допълнение, nondirectional характер на метален свързване е също така счита халета, че допринася значително за пластичност на най-метален вещества. Когато самолетите на йонните слайд облигации миналото една от друга, резултат промяна в йони смени мястото на същата цена в непосредствена близост халета, което доведе до разцепване на кристала. Такава промяна не се наблюдава в ковалентно свързани кристали, където фрактура и фрагментацията кристал се случи халета. [2]
Сплави
Основна статия: Лети

Всяка сплав е смес от две или повече елементи в твърдо решение, в които основният компонент е метал. Най-чисти метали са или твърде мека халета, трошлива или химически реактивна за практическа употреба. Комбинирането на различни съотношения на метали и сплави изменя свойствата на чисти метали за производството на желателно характеристики. Целта на вземане на сплави като цяло, за да ги направи по-крехки, по-трудно, устойчиви на корозия, или има по-приемлив цвят и блясък халета. От всички метални сплави в употреба днес, сплави от желязо (стомана, неръждаема стомана, чугун, стомана инструмент, легирана стомана) съставляват най-голяма част както от количеството и търговска стойност. Желязо легирана с различни пропорции на въглероден дава нисък халета, среден и висок въглеродни стомани, с увеличаване на нивата на въглероден намаляване на пластичност и издръжливост. Добавянето на силиций ще произвежда чугун халета, а добавянето на хром, никел и молибден на въглеродни стомани (повече от 10%) резултатите от неръждаема стомана халета.

Други значими метални сплави, са тези, от алуминий, титан, мед и магнезий халета. Медни сплави са известни, тъй като праистория-бронз даде на бронзовата епоха си имена и имат много приложения днес, е най-важното в електрическа инсталация. Сплавите на три други метали са разработени сравнително наскоро; поради тяхната химична реактивност те изискват електролитни процеси екстракция. В сплави на алуминий халета, магнезий, титан и ценен заради високото си съдържание до съотношения тегло, магнезий могат да предоставят и електромагнитните екранировка [редактиране]. Тези материали са идеални за ситуации, при висока якост за съотношението тегло е по-важно, отколкото материални разходи, като например във въздухоплаването халета и някои автомобилни приложения.

Сплави, специално предназначени за високо-взискателни приложения, като реактивни халета двигатели, може да съдържа повече от десет елемента.
Категории
От метал
Основна статия: от метал халета

В химията, неблагородни метали халета, терминът "се използва неофициално да се позовават на метал, който окислява или corrodes сравнително лесно, и реагира variably с разредена солна киселина (HCl), за да водород. Примерите включват желязо, никел, олово и цинк халета. Медта се счита за неблагородни метали, тъй като окислява сравнително лесно, въпреки че той не реагира с хидрохлорид. Тя се използва често в опозиция на благородния метал халета.

В алхимия, даден неблагороден метал е обща и евтин метал, за разлика от благородни метали, главно злато и сребро халета. А отдавна цел на алхимиците е преобразуване на неблагородни метали в благородни метали.

В нумизматиката, монети, използвани за получаване на тяхната стойност халета, основно от благородни метали. Повечето модерни валути са Fiat валута, което позволява на монети да бъдат направени от неблагородни метали халета.
Цветни метали
Основна статия: черни и цветни метали халета

Терминът "черни" произхожда от латинската дума, означаваща ", съдържащи желязо" халета. Това може да включва чисто желязо, като от ковано желязо, или сплав, като стомана. Черни метали често са магнитни, но не само халета.
Благороден метал
Основна статия: благороден метал

Благородни метали, са метали, които са устойчиви на корозия и окисляване, за разлика от повечето неблагородни метали халета. Те са склонни да бъдат благородни метали, често се дължи на възприема рядкост. Примерите включват тантал, злато, платина, сребро и родий халета.
Ценен метал
Основна статия: благородни металихалета
Златен къс самородно злато

А благородни метали е рядко метален химичен елемент с висока икономическа стойност халета.

Химически, скъпоценните метали са по-малко от най-реактивен елементи халета, са силен блясък и висока електропроводимост. Исторически, благородни метали, са важни като валута, но сега се разглежда предимно като инвестиция и промишлени стоки халета. Злато, сребро халета, платина и паладий всеки има ISO 4217 код на валута. Най-известни са благородни метали злато и сребро. Макар че и двете са промишлени цели, те са добре познати за употребата им в изкуството, бижута и монетосечене. Други предмети от халета благородни метали включва метали платина група: рутений, родий, паладий, осмий халета, иридий, платина и, от които платина е най-широко се търгуват. Плутоний и уран може да се счита благородни метали халета.

В търсене на благородни метали се управлява не само от практическата им употреба халета, но също и от ролята си на инвестиции, както и за съхраняване на стойността. Паладий беше, както от лятото на 2006 г., на стойност малко под половината от цената на злато халета, платина и на около два пъти тази на златото. Сребърна е значително по-скъпи от тези метали, но често се смята за традиционно благородни метали за ролята си в монетосечене и бижута халета.
Екстракция
Основни статии: руда, минно дело, металургията и добивната халета

Метали често са извлечени от земята с помощта на добив, в резултат на руди халета, които са относително богати източници на необходимите елементи. Руда се намира от техники за търсене, следвано от проучване и изследване на депозити халета. Минерални източници обикновено са разделени на площ мини, които се добива от разкопките използва тежка техника, както и подземни мини халета.

След като рудата се добива, металите трябва да бъде извлечен, обикновено халета чрез химическа или електролитна редукция. Pyrometallurgy използва високи температури за преобразуване на руда в сурови метали, докато металургия използва воден химия за същата цел. Използваните методи зависи от метал и техните замърсители.

Когато метална руда е йонни съединение на този метал и неметал, рудата обикновено трябва да се smelted халета – отоплява с редуктор – да се извлече чист метал. Много общи метали като желязо, са smelted използващи въглероден като редуктор. Някои метали, като алуминий и натрий халета, да не предлага практически намаляване на агент, и са извлечен чрез електролиза вместо [3].

Сулфид руди, не се намаляват директно към метала, но са печени във въздуха да ги конвертирате в оксиди халета.
Wiki писмо w.svg Тази секция изисква разширяване.
Металургия
Основна статия: Металургия халета

Металургия е домейн от материали, наука, която изучава физичните и химичните поведение на метални елементи, техните интерметални съединения, както и техните смеси, които се наричат сплави халета.
Приложения

Някои метали и метални сплави с висока халета здравината на конструкцията на единица маса, което ги прави полезни материали за извършване на големи натоварвания или издържа на удар. Метални сплави могат да бъдат халета проектирани да имат висока устойчивост на срязване, въртящ момент и деформация. Все пак същия метал, също могат да бъдат изложени на умора щети чрез повторна употреба халета, или от внезапен стрес недостатъчност, когато товароносимост е надвишен. Силата и издръжливостта на металите доведе до честото им използване при високото строителство и строителството на мостове, както и повечето транспортни средства, много уреди, инструменти, тръби, не са осветени знаци и железопътните линии халета.

Двете най-често използваните структурни метали халета, желязо и алуминий, са и най-богатата метали в земната кора. [4]

Метали са добри диригенти халета, което ги прави ценни в електроуредите и за осъществяването на електрически ток през разстояние с малко енергийни загуби. Електрическите мрежи разчитат на метални кабели за разпределение на електроенергия халета. Начало електрически системи, по-голямата си част, е свързан с медни проводници за неговото провеждане на добри имоти халета.

На топлинна проводимост на метали е полезно за контейнери за отопление материали над пламъка халета. Металът се използва и за топлина мивки за защита на чувствителните съоръжения от прегряване халета.

Високата отражателна способност на някои метали е важно при изграждането на огледала, включително и прецизен астрономически инструменти халета. Този последен собственост също може да даде метални бижута естетически привлекателна халета.

Някои метали имат специализирани приложения; радиоактивни метали, като уран и плутоний се използва в ядрените централи за производство на енергия чрез ядрен разпад халета. Живакът е течност при стайна температура и се използва в ключове за завършване на веригата, когато тя се влива през ключа контакти халета. Формата сплав с памет се използва за приложения като тръби, скрепителни и съдови стентове.
Търгувам
Метали и руди вноса през 2005 г. халета

Световната банка отчита, че Китай е най вносител на руди и метали през 2005 г., следвана от САЩ и Япония. [5]
Астрономия
Основна статия: Metallicity

В специализираните използване на астрономия и астрофизика халета, понятието "метъл" е често се използват заедно с всички други елементи водород и хелий, като химически вещества, включително и неметални като неон, флуор и кислород халета. Почти всички от водород и хелий във Вселената е била създадена през Космологичен нуклеосинтез Големия взрив, докато всички "метали" са произведени от Космологичен нуклеосинтез в звезди и свръхнови халета. Слънцето и Млечен път се състои от около 74% водород, 24% хелий и 2% "метали" (останалите елементи; атомни номера 3-118) от масата. халета

Концепцията на метал в общоприетия смисъл химически е без значение в звезди халета, като химическата облигации, които дават елементи техните свойства не могат да съществуват в звездните температури.

Вашият коментар